ORHANGAZİ’NİN DÜNÜ, BUGÜNÜ, YARINI
222 okunma

ORHANGAZİ’NİN DÜNÜ, BUGÜNÜ, YARINI

14 Mart 2023 12:51
ORHANGAZİ’NİN DÜNÜ, BUGÜNÜ, YARINI
1

BEĞENDİM

Okuma Süresi 12 Dakika

22 Mart 2022’de “Orhangazi’nin sorunlarında sosyokültürel etkinlikler ön planda” başlığıyla yayımlanan köşe yazımda, şair, ekonomist ve araştırmacı yazar Dr. Rüştü Bozkurt’un bir kitap yazmakta olduğundan söz etmiştim. Dr. Rüştü Bozkurt, aralarında benim de bulunduğum birkaç kişinin görüşlerini almış, Orhangazi’nin sorunlarını bizzat biz yerli halktan dinlemişti. Bozkurt, çıkartacağı kitapta bu görüşleri isimlerimizi belirtmeyerek kaleme alacaktı.

Dr. Rüştü Bozkurt’un “Orhangazi – Dün, Bugün, Yarın” adını verdiği kitap Ocak 2023’te yayımlandı. Karton kapağında, kitabın adına yakışır bir şekilde, ilçenin eski ve renksiz fotoğrafının yanında yeni ve renkli bir fotoğraf bulunuyor. İlk sayfalara geçmeden ise dolu bir amfi tiyatro, Orhan Gazi Heykeli ve Üçgen Park’ta yer alan Orhangazi Çeşmesi sizi karşılıyor. Efendioğlu Mermer İnşaat Anonim Şirketi’nin sahibi ve Orhangazi TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu eski Başkanı Ergün Efendioğlu’nun “Yolculuğumuz Nasıl Başladı?” başlığıyla yazdığı açılış yazısının ardından, Hatırlı Petrol’un sahibi iş insanı Erol Hatırlı’nın “Planlara ihtiyacımız var” yazısı göze çarpıyor. Rüştü Bozkurt ise ilk adımı atmanın öneminden söz ederken, kitabı ayırdığı beş bölümün her birinin konusuna değiniyor.

DIŞ KOŞULLARI GÖRMEZDEN GELMEK

İlk bölümde yer alan ve “Dış koşulları görmezden gelmek” başlığıyla verilen bilgiler gayet önemli. Nitekim eserin ilk tablosu bu bölüm altında bulunuyor ve 2013 – 2020 yıllarında ilçede merkez ve kırsal nüfusun dağılımı gösteriliyor. Kent nüfusu 65,089, kırsal nüfus ise 15,029 olarak belirlenirken, toplam nüfusun 80,118 olduğu yazılıyor. Sanayileşmenin yarattığı cazibe, elektriğe geçiş, iletişim ve ulaşım başlıklarıyla verilen ikinci bölümde, büyük göçü besleyen eğilimlere değinilmiş. Göçleri zorlayan ve hızlandıran üç itici güç şu şekilde açıklanmış: Sanayileşme, elektrifikasyonun yayılmasının zihni erişim alanı ve ihtiyaç kalıplarını değiştirmesi, iletişim ve etkileşim alanlarındaki gelişmelerin geçim örgütlenmesini köklü biçimde yeniden yapılanmaya zorlanması. 12 ana başlığa ayrılan üçüncü bölümde ise bu başlıklardan bazıları ataerkil ailenin çözülmesi, bağımsız yaşama eğilimi, kırsal yaşama eğilimi, emeklilik güvencesi, sosyal yaşamın sınırlılığı şeklinde sıralanmış. Mevsimsel işçiliğin yetersizliğinin yanı sıra çocukların eğitimi mahalle baskısının etkilerine kısaca girilerek, konut ve ulaşım zorluklarından da söz edilmiş.

HERKESİN ORTAK DEĞERİ

Kitabın en uzun bölümü, “Orhangazi’nin özel sorunları” başlığını taşıyan dördüncü bölüm olarak karşımıza çıkıyor. Zira 200 sayfalık yapıtın yarısına tekabül eden 100 sayfa bu bölüme ayrılmış. Akdeniz ikliminin büyük bir nimeti olan zeytinden insanımızın kutsalı diye söz eden Rüştü Bozkurt, Orhangazi’nin sahilinin bulunduğu İznik Gölü’nü ise herkesi ortak değeri şeklinde nitelemiş. Kent içi trafik ve otopark sorununun dile getirilmesi ise tam isabet olmuş. Şöyle ki trafik sıkışıklığının arttırdığı otopark ihtiyacına hâlâ net bir çözüm getirilebilmiş değil. Ayrıca kent içi parklar ve yeşil alanlar ile ilgili kaleme alınanlar başka ama özünde benzer bir soruna işaret etmesi açısından büyük önem arz ediyor. Turşuculukta marka yaratma konusunu görür görmez akla gelen Gedelek Turşusu’ndan söz etmeden olmaz ki Bozkurt da öyle yapmış ve Gedelek Turşusu üretimini sürdürmenin beş önemli bileşene sahip olduğunu ifade etmiş. Geleceğe dair projeler ise kitabın beşinci (son) bölümünde ele alınmış. Beş ana başlığa ayırdığı bu bölümde Gürle Dağı etkinliklerinden söz eden yazar Bozkurt, dağın paraşüt etkinliklerinin yanı sıra kır kahvelerine gitmek gibi altyapılarla yeni bir zenginlik alanı oluşturmasına halkın inandığından dem vurmuş.

Dr. Rüştü Bozkurt’un sonsözü ve teşekkürü ile biten kitabın son sayfasında Bozkurt’un tam sayfalı kaplayacak kadar ayrıntılı bir biyografisi göze çarpıyor. Eskişehir Tunalı İlkokulu’nda 10 yıl öğretmenlik görevinde bulunan Bozkurt, Sonolay Gazetesi’nde yöneticilik ve yazarlık yapmış. Şişecam Holding bünyesinde gösterdiği faaliyetler derken… 18 Kasım 2022’ye kadar Dünya Gazetesi’nin en eski yazarı olarak yazılarını aralıksız sürdürmüş. Eskişehir’de yayımlanan Sakarya Gazetesi’nde yazılarını sürdüren Bozkurt’un birkaç kitabı daha yayımlanmış.

BİR REHBER NİTELİĞİ

“Orhangazi – Dün, Bugün, Yarın” umarım öncelikle Orhangazi Belediyesi için bir rehber niteliği taşır. Çünkü anlatılan sorunlar en çok kendilerini harekete geçirecek türden. Aslında ilçenin sığınmacı/mülteci/kaçak/göçmen krizi ve ekonomik kriz gibi sorunları da yok değil. Fakat bunlar ülkece yaşadığımız sorunlar olduğundan, belediyelerin elinden gelen bir iş yok. Varsa da sınırlı veya kısıtlı. Gerçi diğer konularda belediyenin icraatları yerinde olsa bu kadar sorun doğar mıydı; sanmıyorum. Ama “Zararın neresinden dönülürse kârdır” atasözünü sarf etmenin yerinde olduğunu düşünüyorum.

Orhangazi – Dün, Bugün, Yarın’ı sadece belediye çalışanları değil, tüm Orhangazili halkı bir an evvel edinmeli ve başucu eseri hâline getirmeli. Eserin ücretsiz verildiğini belirteyim ki bir endişeniz olmasın. Sayın Rüştü Bozkurt’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Umarım yazılanlar sadece kitabı oluşturan satırlar olarak kalmaz. Aksi takdirde halk aynı sorunları yaşamaktan kendisini bir türlü kurtaramaz.

UZUN ZAMANDIR BEN

* Facebook hesabımda bırakın gönderiyi, hikâye bile paylaşmıyorum.

* Çıkar odaklı ilişki kuranları hayatıma sokmamaya çalışıyorum.

* Güler yüzlülüğü mümkün olduğunca ön plana çıkartıyorum.

* Daima güçlü kalmaya özen gösteriyorum.

* Kitap okuma alışkanlığımı kazandığıma şükrediyorum.

* Kilo vermek için nedense yazın gelmesini iple çekiyorum.

* Araba vazifesini görecek bir karavan satın alma fikrimi hayata geçirmeyi hayal ediyorum.

* Paranın sadece satın alma gücünün olmadığına, insanları tanımanın en kısa yöntemi olduğuna tanıklık ediyorum.

EN SEVDİĞİM ŞARKILAR

* Eklendiği oynatma listesine biraz melankoli, biraz da neşe katar.

* Dinleyiciyi ya sevince boğar ya da hüzne gömer.

* İyi bir arka fon müziğine sahiptir.

* Uzun bir yola çıkma isteği uyandırır.

* Hareketli olabildiği kadar yavaş da olabilir.

* Söyleyenini bir anda şöhrete kavuşturabilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı ve çerez yönetimini inceleyebilirsiniz.