Merhaba ;
Mesleki Eğitim ve Mesleki Yeterlilik Belgeleri nedir? Arasındaki farklar nelerdir? Belge zorunlulukları nelerdir?
Bilindiği üzere Kanunen çalışanların alması gereken eğitim ve belgeler bulunmaktadır. Bu eğitimler ve belgelerden en çok karıştırılan ve bilgi kirliliği olan konuyu detaylandıralım.
MESLEKİ EĞİTİM BELGESİ NEDİR?
Mesleki eğitim belgeleri 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre belirlenen tehlikeli ve çok tehlikeli (TÇTİ) sınıfta yer alan, belirtilen işleri ve bu işlerde çalışanların alması gereken zorunlu eğitim belgeleridir. İş hayatında 40 saatlik eğitim olarak bilinmekedir. (Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü/ Üniversitelerin KURS BİTİRME BELGESİ)
MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ NEDİR?
MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca, yetki kapsamlarında yer alan ulusal yeterlilik(ler)de tanımlanmış esaslara göre yürütülen ölçme değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarılı olan bireyler için düzenlenen ve bireyin söz konusu ulusal yeterlilikte belirtilen öğrenme kazanımlarına (bilgi, beceri ve yetkinlik) sahip olduğunu gösteren belgelerdir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 4 Nisan 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek 6645 sayılı kanun numarası ile yasalaştı. Kanun 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda da önemli değişiklikler yaptı. Bu değişikliklerin en önemlilerinden biri şüphesiz çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren belge zorunluluğu getirilen meslekler olmuştur. Kanuna göre; “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.” Maddesi oldu. Bu maddeye istinaden 5544 sayılı kanun gereği TÇTİ’de çalışanların/çalışmak isteyenlerin daha önce mesleki belgesi olmayanlar veya daha önce almış oldukları MESLEKİ EĞİTİM BELGELERİ,KURS BİTİRME BELGELERİ, MYK Tarafından onaylanmamış eğitim belgleri, MYK tarafından yayınlanan mesleklerde MESLEKİ YETERLİLİK BELGELERİ alması gerekmektedir.
Şuan 204 meslekte geçerli olmak üzere MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ bulunmaktadır. Bu belgeler kamera eşliğinde teorik sınav ve performans sınavı ile birlikte yapılan sınavlardan başarılı olanların aldığı MESLEKİ YETERLİLİK BELGELERİ’dir.
Mesleki Yeterlilik Belgelerini MYK tarafından yetkilendirilmiş ve TÜRKAK tarafından akredite edilmiş YETKİLENDİRİLMİŞ BELGE KURULUŞLARI aracılığı ile düzenlenmektedir.
MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİNDEN MUAF OLANLAR
Resmi gazetede 11 KASIM 2018 tarihinde 30592 sayılı yayınlanan tebliğ ile 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalışanlardan Mesleki yeterlilik belge şartı aranmaz.
MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ TEŞVİKLERİ
13.02.2011 tarihli ve 6111 sayılı Kanun kapsamında teşvikten yararlanma şartlarını taşıyan, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişilerin sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı 54 aya kadar İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanabilmektedir.
İŞ KAZALARINA KARŞI YARGITAY’IN ALMIŞ OLDUĞU KARARLARA DİKKAT ETMEK GEREKİYOR.
Not: Mesleki eğitimler 2006 yılından bu yana zorunlu olan ve sonrasında 2016 yılında Mesleki yeterlilik belgeleri kanunu zorunluluğu başlaması ile birlikte Mesleki Yeterlillik Belgelerinde ZORUNLU OLANLAR Haricinde kalan tüm mesleklerin eğitim ve belgeleri Mesleki Eğitim olarak Devam Etmektedir. MYK da alan yok diye belgesiz personel çalıştırmayın ve Mutlaka çalışanların yapmış oldukları işler ile belgelerinin aynı kapsamda olmasına dikkat edin. Bazı İş Güvenliği Uzmanı arkadaşlar illa MYK Belgesi lazım diye baskı yapıyorlar fakat kişilerin yapmış oldukları meslekler ile ilgili olmayan alanlarda firmalara yakın alanlarda yada farklı alanda bir MYK belgesi aldırarak işletmelerine alıyorlar. BU Çok yanlış bir uygulama. İŞ KAZALARINDA kişinin yapmış olduğu iş ve meslek dalı ile uyumlu aynı başlıkta olan Mesleki Eğitim, Mesleki Yeterlilik Belgesi yada İlgili Alan Mezunu olması gerekmektedir. AKSİ Takdirde Belgesiz personel çalıştırmış sayılırsınız.
Yargıtay 12. Ceza Dairesi
E. 2020/1413 K.2021/8051 T.17.11.2021
Çalıştığı iş ve alan ile ilgili okul diploması olmayan ve bunun yanında çalışmabilmesi için alması gereken Mesleki Eğitim Belgesi olmayan Çalışanın iş kazası sonucu vefat etmesini
Taksirle Öldürme Suçu , Bilinçli Taksir, Eğitim Vermeksizin İşçiyi Tehlikeli İşte Çalıştırma Suçları ile işvereni kusurlu bulmuştur.
Daha detaylı bilgi için bilalozdemir@ikplus.net iletişime geçebilirsiniz.
Hoşcakalın.
GENEL
25 Mart 2023GÜNDEM
25 Mart 2023GÜNDEM
25 Mart 2023GENEL
25 Mart 2023GENEL
25 Mart 2023VİDEO GALERİ
25 Mart 2023GÜNDEM
25 Mart 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı ve çerez yönetimini inceleyebilirsiniz.