İllerin borç miktarları açıklandı: Bursa'da durum ne?

Türkiye genelinde takipteki alacak oranı yüzde 1,53 oldu. Açıklanan verilere göre takipteki alacak oranı yüzde 0,59 ile en düşük il Çankırı. Peki Bursa'da durum ne? İşte ayrıntılar...

Gizem Aytekin
Gizem Aytekin Tüm Haberleri

Türkiye genelinde takipteki alacak oranı yüzde 1,53'e ulaşırken, Konya bu oranda yüzde 3,9 ile öne çıkıyor. Çankırı ise yüzde 0,59 ile takipteki alacak oranının en düşük olduğu il olarak belirlendi. Bankacılık sektöründe genel olarak gözlenen takibe dönüşüm oranı, yüzde 1,53 seviyesinde gerçekleşti.

Konya'da dikkat çeken artış

Özellikle Konya, yüksek takipteki alacak oranıyla dikkat çekiyor ve bu oranı ikiye katlayarak lider konumda bulunuyor. Ancak dikkat çekici olan takipteki alacak oranı en yüksek il olarak görülen Konya’da alacak miktarının (8 milyar lira) da İzmir’den ve daha büyük ekonomisi olan diğer bazı illerden daha yüksek olması. Örneğin, takipteki alacak miktarı Bursa’da 3,4 milyar. Gaziantep’te 5,5 milyar, Kocaeli’nde 4,7 milyar, Adana’da 4,8 milyar TL düzeyinde. Konya'yı Diyarbakır, Mardin, Hakkari ve Adana takip ediyor.

Çankırı'da takipteki alacakların genel kredilere oranı yüzde 0,59 ile en düşük seviyede gerçekleşirken, toplam 22 ilde genel ortalamanın üzerinde takipteki alacak oranları tespit edildi.

Sektörel bazda son durum

Sektörel bazda incelemelerde, özellikle enerji, inşaat ve tekstil sektörlerinde takipteki alacak oranlarında yükseklik göze çarpıyor. Hatay'da inşaat sektöründe yüzde 31,86 ile çok yüksek bir takipteki alacak oranı gözlemlenirken, Kilis'te finansal sektörde bu oran yüzde 75,38 ile dikkat çekiyor. İzmir, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Muğla, Çorum, Trabzon gibi ticaret merkezi olarak kabul edilen illerde de takipteki alacak oranı genel olarak yüzde 1'in altında seyrediyor.

Üç büyük ilde takipteki alacak miktarının yüksek olması beklenirken, özellikle Konya'nın bu alanda İzmir gibi büyük ekonomilere geçmiş olması dikkat çekiyor.

Deprem bölgesinde durum ne?

Söz konusu durum, deprem bölgelerindeki illerde de etkisini gösteriyor. Hatay, Kilis ve Osmaniye gibi deprem bölgelerinde takipteki alacak oranlarının sektörel bazda yüksek olduğu görülüyor.

Analizlere göre, takipteki alacak oranı tüketici kredilerinde 21 ilde, ticaret sektöründe (ticari krediler) 6 ilde en yüksek kredi türünü oluşturmaktadır.

21 Kas 2023 - 09:41 - Ekonomi

Muhabir  Gizem Aytekin


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Tuna Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Tuna Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Tuna Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Tuna Gazete değil haberi geçen ajanstır.